Ons personeel

Ons personeel

Het restaurant wordt geheel gerund door mensen met een psychische kwetsbaarheid, allemaal in het bezit van creativiteit en inzet. Zij krijgen begeleiding van leer-werkcoaches en ervaren horecamedewerkers. Hun doel: werkervaring opdoen om richting regulier werk en/of scholing te kunnen gaan.

Vacatures

Marli

Ontmoet

Marli

Ik ben Marli (37) en ik werk al ongeveer anderhalf jaar bij restaurant Waanzinnig als kok. In de tijd dat ik hier werk, heb ik al ontzettend veel geleerd. Op het gebied van koken heb ik met name mijn snijtechnieken verfijnd en heb ik veel nieuwe gerechten leren bereiden. Op persoonlijk gebied kan ik steeds beter communiceren met anderen, heb ik geleerd te pauzeren, ben ik wat geduldiger en iets minder koppig. Om dit te bereiken heb ik hard gewerkt aan mezelf en in de keuken.

Ik kom uit een klein dorpje Poços de Caldas, dat ligt tussen Rio de Janeiro en Sao Paulo. Daar ben ik opgegroeid met mijn ouders, vier zussen en een broer. Zij wonen nog steeds in Brazilië, dus ik mis hen ontzettend erg. Wat ik me het meest herinner uit de tijd dat ik nog in Brazilië woonde is de cultuur; met z’n allen eten, de warmte van de mensen om me heen en de vrijheid die ik ervaarde. Af en toe maak ik courgini om me weer in Brazilië te wanen. Courgini is een deeghapje met kip.

Op 8,5 jarige leeftijd ben ik vanuit mijn geboorteland Brazilië naar Nederland gekomen. Samen met een ander meisje ben ik geadopteerd door een Nederlands stel. Dit was voor mij erg moeilijk omdat mijn vader me heeft verkocht om financiële redenen. Daarom had ik in Nederland ook moeite om de adoptie te accepteren. Dit heeft veel conflicten veroorzaakt waardoor ik uiteindelijk naar een internaat ben verhuisd. Eigenlijk was dit een internaat voor jongens dus woonde ik samen met 275 jongens. De eerste paar jaar was dit zwaar, maar later gingen de jongens me steeds meer accepteren en hoorde ik erbij. Het mooiste dat het internaat mij heeft gebracht is de passie voor koken en eten! Ik keek altijd mee bij de begeleiders wanneer zij gingen koken. Zittend op de werkbank schreef ik alles op zodat ik mijn eigen recepten creëerde. Op een dag was de begeleider ziek en nam ik de taak op me om een maaltijd te bereiden voor 15 andere kinderen. Vanaf dat punt mocht ik twee keer per week koken en leerden ze me stap voor stap steeds beter koken. Ze hadden een methode ontwikkeld, zodat ik ook wat certificaten kon behalen. Zo was er boodschappen doen (Kwik), eten voorbereiden en koken (Kwek) en de afwas doen (Kwak). Later kwam het leren omgaan met geld (Dagobert Duck). Zo leerde ik de verschillende stappen naar zelfstandigheid.

Vanuit het internaat ben ik verhuisd naar Apeldoorn en daar heb ik verschillende bijbaantjes gehad. Ik heb gewerkt bij Wella, een psychiatrische instelling, waar ik alle koude gerechten heb leren bereiden. We maakten de lunch en het diner voor de patiënten. Daarnaast werkte ik ook bij van der Valk in de keuken waar ik de warme kant heb leren kennen. In deze periode werd het helemaal duidelijk dat horeca dé sector voor mij was!

Bij van der Valk heb ik ook de vader van mijn oudste dochter leren kennen. Toen mijn dochter 10 maanden oud was, ging het tussen mijn vriend en mij helemaal mis. Ik moest vluchten voor de veiligheid van mijn dochter en mijzelf. In deze roerige periode heb ik maar liefst in 18 verschillende ‘blijf van mijn lijf’ huizen gewoond; Iedere keer vond hij ons weer. Als laatste ben ik in Tilburg terecht gekomen en is mijn ex-vriend opgepakt. Eindelijk veilig en eindelijk rust.

Ik ben mijn leven weer gaan oppakken in Tilburg en ontmoette daar de vader van mijn zoon en jongste dochter. Na de geboorte van mijn dochter zijn wij uit elkaar gegaan. Die periode was voor mij ook weer erg zwaar, omdat ik het veelal alleen moest regelen voor mijzelf en mijn kinderen. Er zijn diverse rechtszaken geweest over de voogdij van onze kinderen. Het heeft tijd gekost om een goede regeling te treffen, maar nu loopt het al een paar jaar stabiel.

Twee jaar geleden ben ik begonnen bij een werkproject van KREW aan de Westertorenlaan. Daar heb ik vooral gewerkt aan mijn werkritme. Toen ik dit eenmaal had opgebouwd, kon ik met andere elementen aan de slag en ben ik na een half jaar ook doorgestroomd naar restaurant Waanzinnig. We hebben een erg leuk team en hebben het gezellig met elkaar! Bij Waanzinnig zijn we loyaal naar elkaar, is er veel geduld en staat samenwerken hoog in het vaandel. Sinds een paar maanden werk ik nu af en toe aan de warme kant. Dit wil ik graag verfijnen. Dus ik wil leren de borden mooi op te maken, overzicht te behouden en anderen aansturen, vis fileren en diverse sauzen bereiden.

Ik ben al bezig met oriënteren naar een betaalde baan. Door op verschillende locaties veel ervaring op te doen, hoop ik op termijn door te stromen naar een hoog culinair niveau. Daar ligt echt mijn passie! Tot die tijd is Waanzinnig voor mij nog een veilige, vertrouwde en warme werkplek!

Milou

Ontmoet

Milou

Ik ben Milou (31) en ik werk in de bediening van restaurant Waanzinnig. Samen met mijn ouders en jongere broertje ben ik opgegroeid in Dongen. Na het behalen van mijn havodiploma ben ik in 2003 gestart met de pabo-opleiding. Ik kon geen aansluiting vinden met leeftijdsgenoten, waardoor het voelde alsof ik niet op de juiste plek zat en mijzelf buitensloot. Ik werd depressief en ben uiteindelijk bij GGZ terecht gekomen. In die tijd ben ik veel opgenomen geweest. Zowel vrijwillig als gedwongen. Ik had last van stemmingswisselingen, vertoonde agressief- en impulsief gedrag en ik was angstig. Al van jongs af aan vertoonde ik ander gedrag, maar er werd nooit een diagnose gesteld. Na de middelbare school ervaarde ik zoveel stress en spanning dat mijn aangeboren eigenschappen zich hebben ontwikkeld tot een persoonlijkheidsstoornis. Daarnaast heb ik een lichte vorm van autisme en hoor ik stemmen in mijn hoofd. Onder behandeling en begeleiding van GGZ heb ik mijn kwetsbaarheden beter onder controle gekregen.

Vanuit GGZ ben ik bij RIBW Brabant terecht gekomen. Ik wilde graag iets gaan doen en niet meer heel de dag thuis zitten. Zo ben ik begonnen bij de werkprojecten catering en lunchcafé van KREW, aan de Westertorenlaan. Bij de catering en het lunchcafé heb ik verschillende werkzaamheden gedaan. Ik ben begonnen in de keuken en uiteindelijk ben ik overgestapt naar de bediening. Daarbij horen taken zoals eten uitserveren en met de kassa omgaan. Uiteindelijk is het werkproject aan de Westertorenlaan gestopt en heb ik de mogelijkheid gekregen om aan de slag te gaan bij restaurant Waanzinnig. Bij Waanzinnig werk ik samen met leuke collega’s, leer ik veel en kan ik werken in een fijne sfeer. Het leukste aan de bediening vind ik het ontvangen van gasten, het contact met gasten en bestellingen opnemen. Ik ben hierbij vriendelijk en beleefd. Ondanks dat het steeds beter met mij gaat, raak ik soms nog overprikkeld. Hierdoor raak ik het overzicht kwijt of vertoon ik impulsief gedrag. Ik heb dan even een moment nodig om tot rust te komen. In de toekomst zou ik graag leren hoe ik, ondanks de vele prikkels, het overzicht in het restaurant kan bewaren zonder dat ik impulsief gedrag ga vertonen.

Momenteel woon ik zelfstandig in een woning van RIBW Brabant met mijn hondje Obelix. In het weekend ga ik bij mijn ouders, broertje of familie op bezoek. In mijn overige vrije tijd ga ik graag met Obelix wandelen en kan ik onbeperkt naar de film met mijn Pathé unlimited abonnement. Ik heb dan ook al veel films gezien, van nederlandse komedies tot thrillers. Verder ga ik elke zaterdagochtend paardrijden bij de manege. In 8 jaar tijd heb ik hier al op veel verschillende soorten pony’s en paarden mogen rijden.

Ik heb nog heel veel wensen en dromen voor de toekomst. Als ik helemaal geen rekening zou hoeven houden met mijn kwetsbaarheid, ging ik een opleiding tot dierenartsassistent volgen en zou ik daarna mijn eigen zorgboerderij oprichten. Voor nu zou ik het liefst een betaalde baan in horeca willen, zodat ik volledig zelfstandig kan gaan wonen. Hopelijk heb ik tegen die tijd ook een fijne relatie met iemand waar ik activiteiten mee kan gaan ondernemen.

Maria

Ontmoet

Maria

Ik ben Maria (63) en ik ben in Tilburg geboren en getogen! In ons gezin groeide ik op in en om de wijk Korvel. Het was een gemakkelijke jeugd én gezellig met mijn vier broers en zus, iedereen zorgde voor elkaar. Mijn drie oudere broers zorgde voor mij en ik zorgde weer voor mijn jongere zusje en broertje. We sliepen met alle kinderen op de zolder, dit zorgde ervoor dat we veel met elkaar deelden en erg close waren. Door de jaren heen zijn we wat meer uit elkaar gegroeid maar als er nu iets met iemand aan de hand is, staan we klaar om elkaar te helpen. Op mijn vijftiende is mijn vader overleden, in die tijd hebben we veel steun bij elkaar gevonden. Dit was voor mij een heel groot gemis want ik was echt papa’s kindje.

In mijn tienerjaren heb ik mijn man Jack al ontmoet. Dit was een wat lastigere periode omdat het thuis niet meer goed ging tussen mij en mijn moeder. Ik ben op mijn zeventiende bij Jack en zijn ouders gaan wonen. Toen ik 21 was, zijn we getrouwd en verhuisd naar ons eerste flatje. Daar is onze zoon Patrick geboren en drie jaar later kregen we er een meisje bij: Patricia. In die tijd werkte ik bij Ericson waar ik van alles heb gedaan, bijvoorbeeld solderen. Ik heb er toen heel bewust voor gekozen om een fulltime moeder te zijn en ben gestopt met mijn werk bij Ericson.

Ik ben een ontzettend trotse moeder. Ik wist bijvoorbeeld al voordat mijn kinderen geboren werden dat er eerst een jongetje zou komen en vervolgens een meisje, dit gevoel was erg duidelijk. Als moeder ben ik zorgzaam maar als het nodig is ook wel streng. Ik zie ons als een erg hecht gezin dat samen op pad gaat. Dit is ook een keer beschreven in het Stadsnieuws in het artikel “Kermismensen” daarin staat dat wij als gezin elke week 10,- gulden spaarden voor de Tilburgse kermis. Daar gingen we altijd met z’n vieren alle dagen naartoe en dan kreeg de hond iedere dag twee haringen.

Terwijl ik voor iedereen om mij heen probeer te zorgen, zorgt mijn lieve man Jack voor mij. Vanaf mijn 37e had ik hem extra hard nodig. Ik had last van depressieve klachten en zocht hulp bij de GGZ. Een jaar later ging het mis en kreeg ik een psychose. In die tijd was ik erg achterdochtig en was ik er van overtuigd dat iedereen het over mij had. Weer een tijd later werd ik gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis; manisch depressief. Uit deze periode kan ik me weinig herinneren. Het enige dat me bij is gebleven, is dat het hele voetbalteam van Ajax op mijn bed heeft gezeten en dat Koeman de wedstrijd met 3-0 zou winnen.

Door de jaren heen heb ik bij diverse dagactiviteiten en werkprojecten gewerkt. Ik ben gestart bij Pompidoe waar ik de catering verzorgde. Daarna ben ik via verschillende dagbestedingen doorgegroeid naar werkprojecten en uiteindelijk in een écht restaurant terecht gekomen. Die laatste stap was een echte drempel voor mij en ik had het idee dat ik het niet zou kunnen. In december 2017 kregen we een maand om te leren en aan het restaurant te wennen. We draaiden de mise en place, deden cursussen voor de bediening en leerden onze nieuwe collega’s kennen. In die tijd heb ik veel stappen kunnen maken en mezelf nog meer ontwikkeld. Ik werk nu vier ochtenden, waarvan één ochtend zelfs in de bediening. Dit is iets dat ik nooit had verwacht van mezelf en nu ik alweer een jaar bij restaurant Waanzinnig werk, zou ik nooit meer terug willen.

Gedurende de tijd schommel ik heen en weer tussen manische periodes, stabiele periodes en depressieve periodes. Ik krijg nog steeds hulp van een psychiater, RIBW Brabant woonbegeleiders en leer- werkcoaches van KREW bij restaurant Waanzinnig. Allemaal begeleiden zij mij om een zo stabiel mogelijk leven te leiden. De psychiater blijft mijn medicatie afstellen voor een zo goed mogelijk resultaat, de woonbegeleiders begeleiden mij thuis en de leer- werkcoaches begeleiden mij op mijn werkplek. Restaurant Waanzinnig biedt mij een plek waar ik dagelijks nuttig bezig kan zijn, afleiding kan vinden en vooral veel kan lachen met mijn collega’s!

Herman

Ontmoet

Herman

Ik ben Herman (37) en werk in de keuken van Restaurant Waanzinnig. Samen met mijn jongere zus en broer ben ik opgegroeid in Tilburg en Goirle. Na het behalen van mijn havo diploma ben ik gestart met de opleiding HBO Rechten. Ik heb in een jaar mijn propedeuse gehaald, maar ben na twee jaar gestopt met de opleiding. Ik kreeg tijdens mijn tweede jaar problemen. Ik was somber, had faalangst en kreeg last van psychoses. Mijn ouders en ik zochten contact met GGZ. Hier kon ik nog niet meteen terecht vanwege een lange wachttijd. In heb in de tussentijd nog kranten bezorgd om een beetje bezig te blijven. Bij GGZ kreeg ik de begeleiding die ik nodig had. Ik nam deel aan cognitieve gedragstherapie en voerde gesprekken met een maatschappelijk werker en psychiater.

Vanuit GGZ ben ik bij Switsj terecht gekomen. Een centrum met allerlei projecten, waaronder het project koken. Er werd voor elkaar en met elkaar gekookt. Bij Switsj hoorde ik voor het eerst van restaurant Waanzinnig. Er werd een proefdag geregeld. Deze was zo goed bevallen dat ik ben blijven hangen bij Waanzinnig. Ik heb Switsj nog een tijdje gecombineerd met Waanzinnig, maar toen ik bij Switsj uitgeleerd was, ben ik volledig aan de slag gegaan bij Waanzinnig. Ik ben begonnen aan de koude kant en de afwas. Inmiddels werk ik al bijna 3,5 jaar bij restaurant Waanzinnig en draai ik zelfstandig de warme kant. Ik heb in de afgelopen 3,5 jaar tijd ontzettend veel geleerd. Van het verfijnen van mijn snijtechniek tot het afronden van een koksopleiding. Ik ben enorm gegroeid in de keuken.

Bij restaurant Waanzinnig werk ik met fijne collega’s. Er is ruimte voor je eigen leerproces en het maken van fouten. Ik vind het leuk om een compliment te krijgen dat het goed is gegaan. Dit geeft een trots gevoel. Ik houd van nauwkeurig en netjes werken. Ik zou graag nog meer feeling willen krijgen aan de warme kant en zelfstandig menu’s samenstellen. Mijn grootste doel is om vanuit restaurant Waanzinnig door te kunnen stromen naar regulier werk. Ik ben al aan het rondkijken voor een leuke baan.

In mijn vrije tijd ga ik graag naar de film. Daarnaast houd ik van lekker eten en een biertje op zijn tijd. Thuis game ik graag en luister ik veel naar muziek. In de toekomst zou ik graag zelfstandig gaan wonen en de koksopleiding niveau 3 afronden!

Priscilla

Ontmoet

Priscilla

Ik ben Priscilla (28) en werk in de bediening van restaurant Waanzinnig. Ik ben opgegroeid in Schiedam en momenteel woonachtig te Tilburg. Ik had geen stabiele thuissituatie, waardoor ik rond mijn 16e tegen steeds meer problemen aan liep. Ik werd geplaatst in een open crisisopvang, maar al snel volgde de gesloten crisisopvang. Hier ben ik 6 maanden verbleven. Vanuit hier ben ik naar Breda gegaan en heb 9 maanden gewoond in woonvoorziening de Vliet. Daarna heb ik nog een jaar op kamertraining gezeten. Toen ik 18 jaar werd, ben ik terug naar Schiedam gegaan en ben ik weer bij mijn moeder gaan wonen. Ik ben bij de MacDonalds gaan werken en heb via de MacDonalds mijn MBO-2 diploma fastfood behaald. Vanaf toen ben ik van bedrijf naar bedrijf gehopt. Het lukte mij niet om een baantje langer vast te houden dan een jaar. Dit had te maken met het feit dat ik mijn verleden nooit had verwerkt en ik steeds meer last van psychische problemen kreeg. Daarnaast vertoonde ik trekjes van de persoonlijkheidsstoornis borderline. Ik leerde in die tijd mijn ex vriend kennen en verhuisde van Schiedam naar Tilburg. Nog geen jaar later liep onze relatie stuk. In 2011 ben ik een persoonlijkheidsonderzoek ondergaan en ben vervolgens voor 80% afgekeurd. Ik kreeg de tijd om mijn verleden te gaan verwerken. Ik heb therapieën gevolgd en ben aan mezelf gaan werken. Vanaf dat moment heb ik voor mezelf gekozen. Ik heb toen besloten om niet meer terug te gaan naar mijn verleden en een nieuwe start te maken in Tilburg.

In 2017 ben ik voor 70% goedgekeurd. Ik heb meerdere beroepskeuzetests afgelegd en de horeca kwam steeds weer naar voren. Vanuit UWV ben ik in contact gekomen met Prins Heerlijk in Tilburg. Bij Prins Heerlijk konden ze mij niks bieden in verband met de startkwalificaties die ik al in bezit had. Prins Heerlijk stelde voor om eens bij Waanzinnig te gaan kijken. Zodoende ben ik bij restaurant Waanzinnig terecht gekomen. Daar ben ik de eerste die een UWV traject “Werkfit” ben gaan volgen. Bij Waanzinnig werken we met een leuk en gezellig team. De horeca is helemaal mijn ding en ik vind Waanzinnig een fijne plek om te werken. Het fijne aan Waanzinnig is, dat ik mijzelf hier kan ontwikkelen op de manier waarop ik het in gedachten heb. Ik ben leergierig, pak dingen snel op en kan goed overzicht houden, maar als het een keer niet lukt is dat ook niet erg. Ik zou graag nog aan mijn professionele houding en communicatie technieken willen werken, maar ik ben al trots op wat ik tot nu toe bereikt heb. Het belangrijkste daarvan is dat ik inmiddels een contract aangeboden heb gekregen binnen restaurant Waanzinnig voor 18 uur per week.

Voor de toekomst heb ik geen speciale wensen of dromen. Ik woon samen met mijn vriend in Tilburg. Ik ben al 5 jaar gelukkig met mijn vriend en mijn leven is inmiddels een stuk stabieler dan een aantal jaar geleden. In mijn vrije tijd ga ik graag naar een wedstrijd van Feyenoord of naar de Efteling. Samen met mijn vriend heb ik een abonnement, dus we kunnen gaan wanneer we willen. Daarnaast breng ik graag tijd door met mijn katten op de bank. Ik leef van dag tot dag en dat is voor nu prima!

Jurgen

Ontmoet

Jurgen

Ik ben Jurgen (39) en ik ben in Tilburg-Zuid opgegroeid samen met mijn zus en ouders. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan herinner ik me mooie kinderjaren in een warm nest. Ik kwam nooit iets tekort want ik was een enorm mama’s kindje. Ze verwende me goed.
Op de middelbare school Quirijn had ik het goed naar mijn zin. Ik had veel goede vrienden en ik nam mijn studie erg serieus. Ik wilde goede punten halen, zodat ik mijn vader achterna kon als timmerman. Mijn vader werkte voor zichzelf en dat klonk toentertijd wel erg goed. Op school kreeg ik veel praktijklessen en heb ik onder andere een houten hangtafel gemaakt. Daar was ik erg trots op!

Vanuit de middelbare school ben ik doorgestroomd naar het ROC voor de bouw. Daar ging ik één dag naar school en werkte ik vier dagen in de praktijk. Ik was 20 jaar en zat in het laatste jaar van de studie en ik genoot er ontzettend van. Ik kreeg toen een psychose en mijn leven stond totaal op z’n kop. Ik wilde verder met mijn opleiding, maar het lukte me niet meer. Door alle tegenslagen en frustraties raakte ik ook nog eens in een depressie. Ik ben toen opgenomen bij het GGZ om aan mezelf te werken. Alles ging van kwaad naar erger, ik zat in een donkere periode met diverse strubbelingen. Ik ging veel op stap, dronk veel en gebruikte veel verschillende drugs.

Op mijn 27ste is de begeleiding van RIBW Brabant begonnen en ben ik verhuisd naar begeleid wonen in Moergestel. Daar ging de knop om! Geen alcohol, geen drugs meer en ik ging flink met mezelf aan de slag. In eerste instantie hield ik me bezig met tekenen en muziek luisteren. Daarna ben ik gestart bij een horecaproject. Daar bereidde ik twee keer in de week lunch en twee keer het diner. Iedereen had een eigen taak, de een hielp met koken, de ander dekte de tafel en weer iemand anders deed de afwas.

Mijn leven werd stap voor stap weer stukken beter. Op mijn 30ste was ik er klaar voor om weer op mezelf te gaan wonen. Ik verhuisde naar Oud-Noord en kreeg ambulante begeleiding vanuit RIBW Brabant. Op zoek naar een andere dagbesteding, stuitte ik op de Goirkestraat waar Pompidoe zat. Daar ging ik koken met Arnold in het RIBW café. Drie keer per week maakten we het diner en op vrijdag was er altijd een workshop. Bij de workshop leerden we iedere week iets nieuws. Het maken van roux, diverse snijtechnieken of we bakten iets. Daarbij verzorgen we hapjes voor feesten en partijen. Ik werkte in de bediening en liep rond met de hapjes. Dit was erg leuk om te doen en hier heb ik ook mijn passie voor de horeca ontdekt! In deze periode ben ik ook gestart als gastheer op het hoofdkantoor van RIBW Brabant.

Later zijn we vanuit de Goirkestraat verhuisd naar de Westertorenlaan met de dagbesteding. Daar werkte ik nog steeds met lunch en ben ik ook gaan werken bij wijkrestaurant de Symfonie. Op iedere nieuwe locatie waar ik ging werken, was het niveau net weer wat hoger en ging alles er net weer wat serieuzer aan toe. Sinds de opening en mijn start bij Restaurant Waanzinnig heb ik geleerd om de bediening en de bar te draaien. In het begin vond ik dit wel spannend, maar nu vind ik dit erg leuk om te doen. Ik sta twee avonden in de bediening en een middag in de keuken voor de mise en place en de lunch. Door deze combinatie is mijn werk heel erg afwisselend en kan ik de gasten in de bediening beter helpen. Ik ken alle ingrediënten die we gebruiken in de gerechten goed.

Door de jaren heen heb ik op horecavlak en op persoonlijk vlak veel mogen leren. Qua horeca beheers ik de basiskennis van de keuken en de bediening. Ik kan steeds zelfstandiger werken, beheers de snijtechnieken goed. Ook heb ik veel gewerkt aan het communiceren met anderen. Mensen aankijken, vriendelijk zijn, grenzen aangeven, flexibel zijn en minder nors reageren. Ook heb ik mijn geheugen goed getraind. Je moet in de horeca best veel onthouden! Ik kan nu alle biertjes van de kaart benoemen en de gasten adviseren! Ik pak zo hier en daar ook wat extra klusjes op, zoals meedenken over gerechten en de dagelijkse gang van zaken.

Restaurant Waanzinnig zit midden in het centrum, dus de gasten zijn iedere keer dat ik werk weer anders. Dit vind ik erg leuk , het houdt mijn werk interessant. Het is een fijne omgeving om in te werken, ik ben blij met mijn collega’s en de gasten zijn meestal ook erg gezellig! Als de gasten tevreden zijn en ze geven me een complimentje dan geeft dit mij een ontzettend goed gevoel. Dan kan ik voldaan naar huis!

Erwin

Ontmoet

Erwin

Mijn naam is Erwin van Heeswijk, 24 jaar en ik werk sinds de zomer van 2018 als souschef bij restaurant Waanzinnig. Ik ben opgeroeid met mijn ouders in woonwijk De Reeshof. Ik studeerde aan De Rooi Pannen in Tilburg, daar heb ik het VMBO, MBO (2 en 4) met plezier én succes doorlopen. In die jaren heb ik het horeca vak goed onder de knie gekregen. In juli 2017 kochten mijn vriendin en ik ons eerste appartement. Zij is in die periode uit de horeca gestapt maar ik merk elke keer weer dat ik mijn hobby en passie niet achter me kan laten.

In de afgelopen vier jaar heb ik fulltime gewerkt in diverse keukens en in verschillende functies. Nu ben ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de keuken. Een deel van mijn werk bestaat uit menu-engineering en de inkoop maar ook het waarborgen van de hygiënevoorschriften. Een ander onderdeel is het aansturen van het team met als doel de deelnemer op zoveel mogelijk horeca onderdelen te trainen waardoor ze later zelfstandig aan de slag kunnen. Het is mooi om te zien dat ik, wanneer dit mogelijk is natuurlijk, een stap terug kan zetten en de deelnemers zelfstandig de keuken kan laten draaien.

Omdat ik toch verbonden wil blijven met het mooiste vak dat er is maar dit soms wat lastiger te realiseren is als je ook een gezinsleven wilt, ben ik me gaan oriënteren op een andere tak binnen het horecaleven. Het lijkt mij erg mooi om vakdocent te worden. Ik ben daarom in september 2018 begonnen met de 4-jarige docentenopleiding consumptieve technieken aan de Fontys in Eindhoven. Deze opleiding in combinatie met mijn functie bij Waanzinnig versterkt mijn rol binnen het restaurant. Dit heeft een positieve uitwerking voor mijzelf én de deelnemers. Ik kan de deelnemers kook-, en werk skills aanleren terwijl ik mezelf als professional ontwikkel in het werken met de doelgroep waartoe onze deelnemers behoren. Een echte win-win situatie dus.

Wanneer ik niet in de keuken of schoolbank hang, trek ik mijn kluspak aan. Ik ben graag praktisch bezig en zoals de oranje bouwgigant zegt; “Er is altijd wel iets te doen.” Ik trek er samen met mijn vriendin ook graag op uit. Een steden trip op zijn tijd of een borrel drinken in de stad met onze vriendengroep of lekker een hapje gaan eten buiten de deur.

Joyce

Ontmoet

Joyce

Ik ben Joyce (25) en ik ben leer- werkcoach in spé bij restaurant Waanzinnig. Berkel-Enschot is de plek die ik lang thuis heb genoemd. Ik ben daar opgegroeid met mijn ouders en mijn 4 jaar jongere broertje. Ons gezin was ontzettend liefdevol, betrokken en warm. Als kind was ik ontzettend makkelijk, mijn ouders namen mij dan ook overal mee naar toe. Op de basisschool kwam dit ook duidelijk naar voren, want ik kon met iedereen goed opschieten en vond het belangrijk dat het met iedereen goed ging.

Na de basisschool ging ik naar Odulphus en ben ik gestart met de HAVO. Vanaf het 3e jaar werd het erg lastig op school, ik moest het jaar dan ook overdoen. Terwijl ik heel hard werkte voor school, behaalde ik toch nog onvoldoendes. Ik voelde me onbegrepen, omdat er werd gedacht dat ik lui was en te weinig mijn best deed voor school. Uiteindelijk bleek ik dyslexie te hebben, wat wel het een en ander verklaarde. Met veel en hard werken kon ik toch door naar het examenjaar, maar dit heb ik net niet gehaald. Er kwamen een aantal flinke teleurstellingen achter elkaar. Dit was een klap voor mijn zelfvertrouwen en alles bij elkaar zorgde ervoor dat ik slecht in mijn vel zat. Mijn ouders kenden me niet terug en stelde een ultimatum; je moet hulp gaan zoeken! Op mijn 18e ben ik gestart met therapie. Ik heb hier ontzettend veel aan gehad. Het heeft me geleerd om open te zijn, want ik kropte altijd alles op. Ik was ervan overtuigd dat ik alles zelf moest doen en kunnen. Stapje voor stapje probeerde ik meer open en eerlijk te zijn en de reacties hierop waren veelal positief! In die periode versterkte de band met mijn ouders ook weer. Mijn oom en tante waren in die periode mijn tweede ouders die ook altijd voor me klaarstonden.

Ondertussen ben ik aan de opleiding onderwijsassistente op het MBO begonnen. De stage in mijn tweede jaar heeft me ontzettend veel gebracht. Mijn stagebegeleider prikte overal doorheen en ik werd opgenomen in een warm team. Hier heb ik mezelf wat teruggevonden en realiseerde me ‘Ik kan toch iets!!’ Ik werd in het diepe gegooid en kwam erachter dat ik goed was in mijn werk voor de klas. Aan het eind van mijn MBO opleiding moest ik een eindpresentatie geven, die heb ik aan de hand gedaan van bakstenen. De muur die ik door de jaren heen had opgebouwd, was ook weer door de jaren heen afgebrokkeld dus dat was een mooi eind resultaat van mijn studie.

Over een HBO-opleiding heb ik erg lang getwijfeld. Voor mij was het duidelijk dat ik geen kantoorbaan wilde, maar wat wel was onduidelijk. Uiteindelijk heb ik besloten om SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) te gaan doen, een brede opleiding waardoor ik verschillende uitdagingen aan kan gaan. Voor mijn derdejaars stage heb ik flink gesolliciteerd, ik wilde graag een stage waarbij ik zelf ook actief bezig kon zijn. Uiteindelijk ben ik bij RIBW Brabant, restaurant Waanzinnig terecht gekomen. Dus de stageplaats was gelukt maar daarbij had ik wel meteen twee nieuwe uitdagingen: ik had geen ervaring met de doelgroep waarmee ik ging werken en ook niet in de horeca. Dit zorgde ervoor dat ik twijfelde maar uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en ik heb de stageplek aangenomen! Mijn derdejaars stage bij restaurant Waanzinnig was erg leuk en leerzaam. Ik heb het altijd en nog steeds naar mijn zin gehad! Ik werd warm ontvangen en de collega’s staan open voor vernieuwing. Vanuit mijn stage neem ik met name mee dat ik mezelf moet zijn bij de doelgroep. Ik heb diverse dingen uitgeprobeerd qua begeleiding, maar ze prikken er gelijk doorheen wanneer het niet passend is. Daarbij is het ook prima om ook wat over jezelf te delen, dit zorgt ervoor dat er meer gelijkheid is. Als laatste heb ik geleerd hoe ik individuele gesprekken voer, evaluatiegesprekken moet uitvoeren en de groep begeleid. Kortom: het was ontzettend leerzaam!

Na mijn stage werd me een betaalde baan aangeboden bij restaurant Waanzinnig. Dit is een ontzettend mooie waardering voor het harde werken van afgelopen jaar. Wederom had ik mezelf weer onderschat, ik had het niet verwacht, maar ondanks dat, ben ik wel trots op mezelf! Op mijn werk ben ik nu nog steeds bezig met professionaliseren, want ik blijf leren. Het is wel wat anders dan mijn stage, want ik heb nu meer verantwoordelijkheden. Zo heb ik nu een grotere caseload en heb ik steeds meer taken op het gebied van horeca.

Ondanks alle drukte op school en stage, heb ik afgelopen jaar een appartement in Tilburg gekocht samen met mijn vriend Juul. Ik ken hem eigenlijk al sinds de middelbare schoolperiode van Odulphus, maar we zijn nu iets langer dan twee jaar samen. We hebben ons eigen leven, maar ook een mooi leven samen. Ik kan echt mezelf zijn bij hem! Naast mijn werk bij restaurant Waanzinnig, werk ik ook nog bij de Albert Heijn in Berkel-Enschot. Ten slotte ga ik ook nog graag een paar keer per jaar op vakantie in Europa, houd ik van uiteten gaan, met vriendinnen op stap, een filmpje pakken en af en toe fitnessen.

Dirk

Ontmoet

Dirk

Ik ben Dirk (55) en ik werk in de bediening bij Waanzinnig. Ik heb veel verschillend werk gedaan. Ik heb eerst baantjes gehad in de bloemensector en als hovenier. Ook heb ik nog gewerkt in een tapijtcentrum. Daarna ben ik 10 jaar lang heftruckchauffeur geweest en tot slot ben ik nog 13 jaar postbode geweest. In 2013 ben ik met pensioen gegaan en werk ik alleen nog bij Waanzinnig.

Door omstandigheden op mijn werk en privé liep ik een tijd geleden helemaal vast. Ik werd ziek en kreeg last van psychoses. Het nare hieraan is dat ik zelf niet in de gaten heb wanneer ik een psychose heb. Anderen moeten dan ingrijpen. Heel moeilijk vind ik dat.

Ik ben toen gelukkig terecht gekomen bij het RIBW. Hier heb ik eerst ambulante zorg gehad. Ik kwam op de lijst voor dagbesteding, maar die zag er toen nog heel anders uit dan nu. In het begin hebben ze me heel veel soep laten maken, ik snapte er toen nog helemaal niks van. En verder moest ik vaak boodschappen doen. Ik was een keer aan het werken in de keuken en toen raakte in paniek. Het lukte allemaal niet meer. Ik ben toen naar buiten gegaan samen met twee collega’s. Ze waren er toen echt voor mij en begrepen me. Dat was precies wat ik nodig had. Vanaf dat moment ging het bergopwaarts.

In de afgelopen 8 maanden bij Waanzinnig heb ik hier veel geleerd. Ik werd gevraagd voor gastheer en had hier dus ook een sollicitatie. Het bleek dat het om de bediening ging, maar ik had in eerste instantie aangegeven dat ik dat niet zou willen. Uiteindelijk heb ik besloten om het over me heen te laten komen. Ik heb veel moeten leren in het begin en moest veel onthouden. Ik vind het nu ook heel leuk om de bediening te doen. Ik ben heel sociaal en hou van de interactie met mensen. Ik pas me makkelijk aan, aan behoeften van de gasten. Ik gebruik mijn humor, dat is echt mijn kracht.

Ik ben heel open, eerlijk en gewoon mezelf. Dat heeft me gebracht waar ik nu ben en waar ik wil zijn. Ik weet prima hoe de wereld in elkaar steekt en hoe het allemaal werkt. Ik heb alleen de pech dat ik soms gegrepen wordt door psychoses. Gelukkig gaat dat nu al een paar jaar goed. Ik zit hier prima op mijn plek en haal er plezier uit om mensen een leuke avond te bezorgen in het restaurant.

Ik ben van plan 12uur bij Waanzinnig te blijven werken en mezelf hier te ontplooien. Hier wordt er naar mij geluisterd en is er ruimte om met mijn in gesprek te gaan op dagen waarop het minder met mij gaat. Er zijn hier leuke mensen, het is een gezellig team. Ik ga altijd weer met een positief gevoel naar huis!

Roy

Ontmoet

Roy

Mijn naam is Roy (41) en ik werk in de keuken van Restaurant Waanzinnig. Ongeveer 15 jaar geleden werkte ik in een bakkerij, waar ik van alles geleerd heb. Toen al vond ik het erg leuk om worstenbroodjes te maken. In die tijd ging het niet altijd goed met mij. Ik gebruikte vaak drugs. Ik ben 12 jaar geleden bij de GGZ gekomen en het is mij gelukt om af te kicken. Toen het beter met mij ging, kwam ik terecht bij RIBW Brabant beschermd wonen. Nu gaat het nog steeds goed met me. Ik heb goede medicatie en ben bezig mezelf te ontwikkelen. Af en toe lust ik nog wel graag een biertje.

Door RIBW Brabant kon ik gaan werken bij Waanzinnig. Hierdoor had ik weer een doel en kon ik doen wat ik leuk vind. Voorheen heb ik ook nog in het activiteitencentrum bij de Wijkrestaurant de Symfonie gewerkt. Hier liepen mijn worstenbroodjes en appeltaart al goed. Inmiddels heb ik het recept nog beter gemaakt samen met de leer- werkcoaches van Waanzinnig. Daar zijn we best lang mee bezig geweest.

Het verschil tussen onze worstenbroodjes en die van andere bakkers is vooral dat wij geen broodverbeteraar gebruiken. Wij maken onze broodjes op natuurlijke basis. Als ik nu worstenbroodjes maak, doe ik alles uit mijn hoofd. Ik ben inmiddels wel een expert geworden. Het werken bij Waanzinnig bevalt mij erg goed. Ik werk hier elke zondag en vind het heel leuk en gezellig. Er is een fijne sfeer en leuke collega’s. We lachen veel met elkaar.

Naast het werken in het restaurant, hou ik ook erg van muziek. Ik ben een groot fan van Elvis Presley. Het is mijn droom om eens naar Amerika te gaan. Ik bekijk samen met mijn leer- werkcoach wat er mogelijk is qua werk buiten Waanzinnig. Ik zou het leuk vinden om in een horecatentje bij de Efteling te kunnen werken.
Het Panorama restaurant of Het Witte Paard bij de Efteling spreekt mij erg aan.
Voor het zover is, wil ik nog meer leren bij Waanzinnig!

Jacqueline

Ontmoet

Jacqueline

Ik ben Jacqueline, 32 jaar jong en trotse moeder van een dochtertje van 2 jaar. Ik ben een alleenstaande moeder en woon in Tilburg. Ik was altijd aansturend persoon bij een schoonmaakbedrijf, maar ik kreeg te maken met een depressie. In anderhalf jaar tijd verloor ik mijn baan, mijn moeder en mijn huis. Ik kon het ziek zijn en verlies van mijn moeder niet verwerken.

Daarnaast heb ik borderline en een bipolaire stoornis, waardoor dat allemaal extra hard aankwam. Ik heb hard gewerkt om mijn hoofd boven water te houden, maar dat lukte niet. Ik werd steeds depressiever en vaker ziek. Ik kwam op de crisisopvang bij Traverse terecht en kreeg later een eigen
kamer. Tijdens mijn hele zwangerschap ben ik bij Traverse gebleven. Hier heb ik ook dagbesteding gedaan in de schoonmaak, omdat ik me wel nuttig wilde voelen en de tijd lekker door wilde komen. Ook toen ik mijn eigen woning had, wilde ik iets blijven doen. Ik wilde meer zijn dan alleen mama.

Toen ben ik bij restaurant Waanzinnig terecht gekomen, ik vind het hier gewoon helemaal te gek! Ik houd hier de administratie bij; telefoon aannemen, reserveringen in het systeem zetten, menukaarten uitwerken en vervangen, etc.
Ik doe van alles hier.

Dit is voor mij het beste van twee werelden. Ik heb altijd bij vrienden in een café achter de bar gestaan. Nu kan ik een beetje dat horecagevoel hebben en daarnaast administratie doen, wat ik ook echt erg leuk vind om te doen. Daarnaast kan ik dit werk goed combineren met de zorg voor mijn dochtertje.

Ik heb nog heel veel dromen voor de toekomst, maar het allerliefst zou ik iets willen opzetten voor alleenstaande moeders met kinderen die nog niet naar school gaan. Moeders die een klein of geen netwerk hebben. Ik wil graag een plek voor hen waar ze kunnen samenkomen en hun eigen activiteiten hebben, terwijl hun kinderen worden beziggehouden in een andere ruimte en met elkaar kunnen spelen. Hier kunnen ze hun netwerk vergroten, waar ze op terug kunnen vallen. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk een sociaal netwerk is.

Werken bij Waanzinnig is voor mij echt een uitkomst. Het is laagdrempelig, op mijn tempo en het is werk wat ik aankan. Ondertussen kan ik gewoon mezelf weer opbouwen, zonder dat ik teveel druk ervaar. Eerst had ik de hele dag door stemmingswisselingen en weinig energie, maar ik ga altijd met plezier naar werk toe. Als ik een keer mijn dag niet heb, dan kan ik dat bespreekbaar maken. Ik ga altijd weer lachend naar huis.

Niels & Katelijn

Ontmoet

Niels & Katelijn

Ik ben Niels van den Broek, 36 lentes jong. Ik heb twee kinderen en een schat van een vrouw. In mijn vrije tijd breng ik graag tijd door met mijn vrouw en kinderen. Ik ga ook graag eens per week tennissen en vind ik het heerlijk om te snowboarden.

Sinds twee jaar ben ik leer- werkcoach bij het RIBW. We zijn begonnen met een aantal horecaprojecten, maar die zijn gestopt. We focussen ons nu op één groot horecaproject: Restaurant Waanzinnig. Super leuk! Hiervoor heb ik gewerkt in het regulier- en speciaal Vmbo onderwijs. Dit heb ik 8 jaar gedaan in Tilburg Noord en 2 jaar in Bladel. Ik verzorgde veel praktijklessen omtrent de basis van horeca, koken en serveren. Voldoening haal ik vooral uit het zien van stappen die de leerlingen zetten en dit is bij Waanzinnig weer hetzelfde. Daarnaast heb ik met een ex-collega docent veel party catering gedaan. Van 2 tot 2400 personen. Dit is hard werken, maar zeer gezellig. Om mijn geest wat rust te geven, werk ik ook zo nu en dan bij een hovenier in de tuinenaanleg. Lekker fysiek bezig zijn, daar laad ik enorm van op.

Ik ben Katelijn Ardts, 27 jaar. Ik ben als boerendochter opgegroeid op het platteland in een klein dorpje. Op mijn 17e verhuisde ik naar Tilburg. Ik ben hier naartoe gekomen voor de studie SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening). In mijn derdejaars stage bij RIBW Brabant ben ik er pas achter gekomen wat ik echt wilde gaan doen. Toen was er al een kleinschalig horecaproject. Zo kon ik mijn horeca ervaring combineren met mijn stage in de psychiatrie. Twee werelden die samenkomen, wat voor mij perfect is. Vanuit mijn stage ben ik aangenomen en sindsdien werk ik voor RIBW Brabant.

Naast mijn werk vind ik het heerlijk om te reizen. Het liefst naar een plek met goed weer en lekker eten, zodat ik nieuwe dingen kan uitproberen. Verder vind ik het leuk om te poolen, naar de bioscoop gaan en lekker bankhangen met mijn vriend.


Bij restaurant Waanzinnig hebben we nu een duofunctie. Enerzijds zijn we leer- werkcoaches in de zorg en anderzijds zijn we allround medewerkers in de horeca. De grootste uitdaging in dit werkveld is balans vinden. Balans tussen individuele trajecten, de deelnemers begeleiden en het restaurant draaien. Deze drie aspecten zijn allemaal super belangrijk, dat het soms lastig is om te kijken waar de prioriteit het meest ligt.
Waar we het meest trots op zijn? De deelnemers! Zien hoe zij zich inzetten en deze nieuwe uitdaging vol enthousiasme aangaan, dat is fantastisch. Als er straks steeds meer deelnemers doorstromen naar regulier werk, dan zijn we echt apetrots!