Ons personeel

Ons personeel

Het restaurant wordt geheel gerund door mensen met een psychische kwetsbaarheid, allemaal in het bezit van creativiteit en inzet. Zij krijgen begeleiding van leer-werkcoaches en ervaren horecamedewerkers. Hun doel: werkervaring opdoen om richting regulier werk en/of scholing te kunnen gaan.

Dirk

Ontmoet

Dirk

Ik ben Dirk (55) en ik werk in de bediening bij Waanzinnig. Ik heb veel verschillend werk gedaan. Ik heb eerst baantjes gehad in de bloemensector en als hovenier. Ook heb ik nog gewerkt in een tapijtcentrum. Daarna ben ik 10 jaar lang heftruckchauffeur geweest en tot slot ben ik nog 13 jaar postbode geweest. In 2013 ben ik met pensioen gegaan en werk ik alleen nog bij Waanzinnig.

Door omstandigheden op mijn werk en privé liep ik een tijd geleden helemaal vast. Ik werd ziek en kreeg last van psychoses. Het nare hieraan is dat ik zelf niet in de gaten heb wanneer ik een psychose heb. Anderen moeten dan ingrijpen. Heel moeilijk vind ik dat.

Ik ben toen gelukkig terecht gekomen bij het RIBW. Hier heb ik eerst ambulante zorg gehad. Ik kwam op de lijst voor dagbesteding, maar die zag er toen nog heel anders uit dan nu. In het begin hebben ze me heel veel soep laten maken, ik snapte er toen nog helemaal niks van. En verder moest ik vaak boodschappen doen. Ik was een keer aan het werken in de keuken en toen raakte in paniek. Het lukte allemaal niet meer. Ik ben toen naar buiten gegaan samen met twee collega’s. Ze waren er toen echt voor mij en begrepen me. Dat was precies wat ik nodig had. Vanaf dat moment ging het bergopwaarts.

In de afgelopen 8 maanden bij Waanzinnig heb ik hier veel geleerd. Ik werd gevraagd voor gastheer en had hier dus ook een sollicitatie. Het bleek dat het om de bediening ging, maar ik had in eerste instantie aangegeven dat ik dat niet zou willen. Uiteindelijk heb ik besloten om het over me heen te laten komen. Ik heb veel moeten leren in het begin en moest veel onthouden. Ik vind het nu ook heel leuk om de bediening te doen. Ik ben heel sociaal en hou van de interactie met mensen. Ik pas me makkelijk aan, aan behoeften van de gasten. Ik gebruik mijn humor, dat is echt mijn kracht.

Ik ben heel open, eerlijk en gewoon mezelf. Dat heeft me gebracht waar ik nu ben en waar ik wil zijn. Ik weet prima hoe de wereld in elkaar steekt en hoe het allemaal werkt. Ik heb alleen de pech dat ik soms gegrepen wordt door psychoses. Gelukkig gaat dat nu al een paar jaar goed. Ik zit hier prima op mijn plek en haal er plezier uit om mensen een leuke avond te bezorgen in het restaurant.

Ik ben van plan 12uur bij Waanzinnig te blijven werken en mezelf hier te ontplooien. Hier wordt er naar mij geluisterd en is er ruimte om met mijn in gesprek te gaan op dagen waarop het minder met mij gaat. Er zijn hier leuke mensen, het is een gezellig team. Ik ga altijd weer met een positief gevoel naar huis!

Jacqueline

Ontmoet

Jacqueline

Ik ben Jacqueline, 32 jaar jong en trotse moeder van een dochtertje van 2 jaar. Ik ben een alleenstaande moeder en woon in Tilburg. Ik was altijd aansturend persoon bij een schoonmaakbedrijf, maar ik kreeg te maken met een depressie. In anderhalf jaar tijd verloor ik mijn baan, mijn moeder en mijn huis. Ik kon het ziek zijn en verlies van mijn moeder niet verwerken.

Daarnaast heb ik borderline en een bipolaire stoornis, waardoor dat allemaal extra hard aankwam. Ik heb hard gewerkt om mijn hoofd boven water te houden, maar dat lukte niet. Ik werd steeds depressiever en vaker ziek. Ik kwam op de crisisopvang bij Traverse terecht en kreeg later een eigen
kamer. Tijdens mijn hele zwangerschap ben ik bij Traverse gebleven. Hier heb ik ook dagbesteding gedaan in de schoonmaak, omdat ik me wel nuttig wilde voelen en de tijd lekker door wilde komen. Ook toen ik mijn eigen woning had, wilde ik iets blijven doen. Ik wilde meer zijn dan alleen mama.

Toen ben ik bij restaurant Waanzinnig terecht gekomen, ik vind het hier gewoon helemaal te gek! Ik houd hier de administratie bij; telefoon aannemen, reserveringen in het systeem zetten, menukaarten uitwerken en vervangen, etc.
Ik doe van alles hier.

Dit is voor mij het beste van twee werelden. Ik heb altijd bij vrienden in een café achter de bar gestaan. Nu kan ik een beetje dat horecagevoel hebben en daarnaast administratie doen, wat ik ook echt erg leuk vind om te doen. Daarnaast kan ik dit werk goed combineren met de zorg voor mijn dochtertje.

Ik heb nog heel veel dromen voor de toekomst, maar het allerliefst zou ik iets willen opzetten voor alleenstaande moeders met kinderen die nog niet naar school gaan. Moeders die een klein of geen netwerk hebben. Ik wil graag een plek voor hen waar ze kunnen samenkomen en hun eigen activiteiten hebben, terwijl hun kinderen worden beziggehouden in een andere ruimte en met elkaar kunnen spelen. Hier kunnen ze hun netwerk vergroten, waar ze op terug kunnen vallen. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk een sociaal netwerk is.

Werken bij Waanzinnig is voor mij echt een uitkomst. Het is laagdrempelig, op mijn tempo en het is werk wat ik aankan. Ondertussen kan ik gewoon mezelf weer opbouwen, zonder dat ik teveel druk ervaar. Eerst had ik de hele dag door stemmingswisselingen en weinig energie, maar ik ga altijd met plezier naar werk toe. Als ik een keer mijn dag niet heb, dan kan ik dat bespreekbaar maken. Ik ga altijd weer lachend naar huis.

Roy

Ontmoet

Roy

Mijn naam is Roy (41) en ik werk in de keuken van Restaurant Waanzinnig. Ongeveer 15 jaar geleden werkte ik in een bakkerij, waar ik van alles geleerd heb. Toen al vond ik het erg leuk om worstenbroodjes te maken. In die tijd ging het niet altijd goed met mij. Ik gebruikte vaak drugs. Ik ben 12 jaar geleden bij de GGZ gekomen en het is mij gelukt om af te kicken. Toen het beter met mij ging, kwam ik terecht bij RIBW Brabant beschermd wonen. Nu gaat het nog steeds goed met me. Ik heb goede medicatie en ben bezig mezelf te ontwikkelen. Af en toe lust ik nog wel graag een biertje.

Door RIBW Brabant kon ik gaan werken bij Waanzinnig. Hierdoor had ik weer een doel en kon ik doen wat ik leuk vind. Voorheen heb ik ook nog in het activiteitencentrum bij de Wijkrestaurant de Symfonie gewerkt. Hier liepen mijn worstenbroodjes en appeltaart al goed. Inmiddels heb ik het recept nog beter gemaakt samen met de leer- werkcoaches van Waanzinnig. Daar zijn we best lang mee bezig geweest.

Het verschil tussen onze worstenbroodjes en die van andere bakkers is vooral dat wij geen broodverbeteraar gebruiken. Wij maken onze broodjes op natuurlijke basis. Als ik nu worstenbroodjes maak, doe ik alles uit mijn hoofd. Ik ben inmiddels wel een expert geworden. Het werken bij Waanzinnig bevalt mij erg goed. Ik werk hier elke zondag en vind het heel leuk en gezellig. Er is een fijne sfeer en leuke collega’s. We lachen veel met elkaar.

Naast het werken in het restaurant, hou ik ook erg van muziek. Ik ben een groot fan van Elvis Presley. Het is mijn droom om eens naar Amerika te gaan. Ik bekijk samen met mijn leer- werkcoach wat er mogelijk is qua werk buiten Waanzinnig. Ik zou het leuk vinden om in een horecatentje bij de Efteling te kunnen werken.
Het Panorama restaurant of Het Witte Paard bij de Efteling spreekt mij erg aan.
Voor het zover is, wil ik nog meer leren bij Waanzinnig!

Niels & Katelijn

Ontmoet

Niels & Katelijn

Ik ben Niels van den Broek, 36 lentes jong. Ik heb twee kinderen en een schat van een vrouw. In mijn vrije tijd breng ik graag tijd door met mijn vrouw en kinderen. Ik ga ook graag eens per week tennissen en vind ik het heerlijk om te snowboarden.

Sinds twee jaar ben ik leer- werkcoach bij het RIBW. We zijn begonnen met een aantal horecaprojecten, maar die zijn gestopt. We focussen ons nu op één groot horecaproject: Restaurant Waanzinnig. Super leuk! Hiervoor heb ik gewerkt in het regulier- en speciaal Vmbo onderwijs. Dit heb ik 8 jaar gedaan in Tilburg Noord en 2 jaar in Bladel. Ik verzorgde veel praktijklessen omtrent de basis van horeca, koken en serveren. Voldoening haal ik vooral uit het zien van stappen die de leerlingen zetten en dit is bij Waanzinnig weer hetzelfde. Daarnaast heb ik met een ex-collega docent veel party catering gedaan. Van 2 tot 2400 personen. Dit is hard werken, maar zeer gezellig. Om mijn geest wat rust te geven, werk ik ook zo nu en dan bij een hovenier in de tuinenaanleg. Lekker fysiek bezig zijn, daar laad ik enorm van op.

Ik ben Katelijn Ardts, 27 jaar. Ik ben als boerendochter opgegroeid op het platteland in een klein dorpje. Op mijn 17e verhuisde ik naar Tilburg. Ik ben hier naartoe gekomen voor de studie SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening). In mijn derdejaars stage bij RIBW Brabant ben ik er pas achter gekomen wat ik echt wilde gaan doen. Toen was er al een kleinschalig horecaproject. Zo kon ik mijn horeca ervaring combineren met mijn stage in de psychiatrie. Twee werelden die samenkomen, wat voor mij perfect is. Vanuit mijn stage ben ik aangenomen en sindsdien werk ik voor RIBW Brabant.

Naast mijn werk vind ik het heerlijk om te reizen. Het liefst naar een plek met goed weer en lekker eten, zodat ik nieuwe dingen kan uitproberen. Verder vind ik het leuk om te poolen, naar de bioscoop gaan en lekker bankhangen met mijn vriend.


Bij restaurant Waanzinnig hebben we nu een duofunctie. Enerzijds zijn we leer- werkcoaches in de zorg en anderzijds zijn we allround medewerkers in de horeca. De grootste uitdaging in dit werkveld is balans vinden. Balans tussen individuele trajecten, de deelnemers begeleiden en het restaurant draaien. Deze drie aspecten zijn allemaal super belangrijk, dat het soms lastig is om te kijken waar de prioriteit het meest ligt.
Waar we het meest trots op zijn? De deelnemers! Zien hoe zij zich inzetten en deze nieuwe uitdaging vol enthousiasme aangaan, dat is fantastisch. Als er straks steeds meer deelnemers doorstromen naar regulier werk, dan zijn we echt apetrots!

Vacatures